FAQ – kysyttyjä käytännön juttuja

Saa kysyä samojakin – Olen sitä varten täällä!

Minusta hääkuvaajan tärkeintä ammattitaitoa on ihmisten kohtaaminen ja ilmapiirin luominen.

Eikö siis kuvien laatu ja luovuus? – Vastaus on kyllä, mutta näitä teidän on helppo arvioida ihan katsomalla kuvia. Toinen tärkeä kysymys onkin: “mikä fiilis tästä tyypistä tulee”.

Kuvan teknistä tasoa voi kehittää joka kuvauskerralla, ja se toki vie kuvaajaa eteenpäin. Jos kuvattavilla on kuitenkin kuvissa epämiellyttävä ja kiusallinen olla, mikään tekninen osaaminen ei pelasta kuvia. Kuvien taso nousee vasta, kun kuvaaja osaa luoda ympärilleen luottavan ja miellyttävän ilmapiirin.

Ihmisten kohtaaminen on myös ihan dokumentaarisen kuvaamisen ytimessä. Kun olen riittävän monessa keskustelussa itse ollut, ja toisaalta riittävän monta kohtaamista sivusta kameran takaa seurannut, tiedän intuitiolla missä kohtaa ja mistä kulmasta sitä nappia pitää painaa, että kuvalle saadaan taltioitua ihmiset parhaassa loistossaan.

Kyllä! Kuvaan kaikkialla Suomessa. Matkustan myös todella miellläni, eli jos teidän häät ovat Suomen ulkopuolella, kannattaa kysyä! Eikä matkakuluista tarvitse kantaa suurta huolta :)!

Yleensä koko päivän kuvauksista toimitan kuvat kolmessa eri albumikoossa, esim. 700 kuvaa, 350 kuvaa ja 80 kuvaa. Näistä 700 kuvan albumi sisältä kaikki pienempien albumien kuvat. Saatte jokaisesta kuvasta täysikokoiset, ja nettikoon versiot, värilliset ja mustavalkokuvat. Jokainen näistä kuvista on käsitelty yksitellen.

Vastaus tähän suoraan ja tärkeään kysymykseen: Ette välttämällä pelkästään portfoliostani.

Jos minulla on itselläni parin kysymä hääpäivä varattuna, neuvon paria eteenpäin. Tässä yhteydessä yleensä annan pienen vinkin sen arviointiin, kuka kontaktoiduista hääkuvaajista ehkä tarjoaa heille sopivimmat kuvat.

Minusta erityisen tärkeää on nähdä, mitä kuvaaja oikeasti toimittaa. Kun on kuvannut esimerkiksi 10 vuotta häitä,  portfoliosta voi tulla tiettyjä mielikuvia, sillä sinne valitaan tuskin prosentin sadasosaa kaikista toimitetuista hääkuvista.

Ihan parieni yksityisyyden tähden en näytä sivuillani julkisesti lähettämiäni kokonaisia toimituksia. Näytän tällaisia kuitenkin niille, jotka ovat varaamassa minua kuvaajakseen. Kun otatte yhteyttä minuun, saatte halutessanne nähdä n. 15 kokonaisia hääpäivää, joista voitte itse helposti arvioida, mitä voitte kuviltani odottaa.

Toimitan kuvat kahdessa-kolmessa viikossa ellei muuta sovita, ja n. 10 kuvan  kuvan sneak peekin saatte joko jo hääpäivän jälkeisenä päivänä!

Ilman muuta kannattaa moikkailla ja jutustella vaikka kahvin ääressä – on paljon kivempi kun päivänänne ollaan jo vähän tuttuja!

Potrettien suunnittelu on minulle tärkein ennalta mietittävä asia. Kuvauspaikkojen ja ideoiden lähtökohtana on useimmiten käytettävissä oleva, hääpäivänä kallisarvoinen aika. Käyn aina katsomassa ennalta kuvauspaikat jokaiselle parille erikseen. Niitä saa ehdottaa, ja osaan ehdottaa niitä myös teille! Useimmiten lähettelen kuvauspaikoista ideoita kuvina, ja joskus käydään myös parien kanssa yhdessä vilkaisemassa.

Useimmiten ennen, mutta monet parit haluavat myös nähdä ensikertaa vasta vihkimisessä, tai vihkiminen on niin aikaisin päivällä, että kuvaaminen vihkimisen ja hääjuhlan välissä on järkevintä.  Ennen vihkimistä kuvaamisessa on kolme isoa etua:

1. Saatte hääpäiväänne periaatteessa ilmaiseksi melkein 2h lisää hääjuhlaa, kun vihkimisen päätyttyä kuvat on jo otettu, ja tekin pääsette mukaan hääjuhlaanne heti vihkimisen jälkeen.
2. Häävieraiden ei tarvitse odotella kun te lähdette kuvauksiin vihkimisen jälkeen.
3. Sanotaan että vihkimisenne on esimerkiksi 15:00 – jos vihkimisen odottaminen tuntuu jännittävältä, voi tuntua hurjalta ainoastaan odottaa vihkimistä siihen asti. On huomattavasti kivempi käydä kuvauksissa, jossa kävellään, kääntyillään, ollaan sen lempparin lähellä ja tehdään koko ajan jotain. 

Kaikki fyysisesti mahdollinen onnistuu, jos se sopii teidän aikatauluunne! Sen ajan minkä olen kanssanne, tehdään juuri niitä juttuja jotka ovat teille tärkeitä. Jutellaan ennalta ideoista joita haluatte toteuttaa, ja tehdään toiveistanne kuvia!

No totuushan on varmasti se, että sitten teillä riittää järjestelyä ja säätämistä. Tämän takia minä en aio tehdä teidän hääjärjestelyjä millään tavalla enää hankalammaksi tai ottaa koronatilanteessa maksuja peruutuksesta. Tietty sitten vaan toivotaan että vaihtuneena päivänä aikataulut osuvat taas yhteen!

Kyllä, useimmissa tapauksissa.Kysykää ihmeessä, niin katsotaan miten teidän hääpäivänne video olisi järkevin toteuttaa! Kunkin hääparin odotukset ja toiveet videolle arvioidaan aina yhdessä parin kanssa, ja tuolta pohjalta osaan suositella joko sitä, että kuvaan sekä kuvat että videot, tai sitä, että pari kääntyy videon osalta videokuvaajan puoleen.

Kun kaverini pyytävät minua kuvaamaan häitään, usein käy niinkin, että päivä on minulla jo varattuna. Tällöin minulta usein kysytään jossain muodossa: “jos haluaisimme tasoisesi kuvat ihan koko päivältä, mitä niistä pitäisi maksaa?” Vastaan usein, että kannattaa ainakin henkisesti valmistautua maksamaan 3000 euroa.

Olen ihan pienestä asti rakastanut fiksujen ostosten tekemistä. Olen ollut erityisen kiinostunut siitä ilmiöstä, että melkein jokaisessa tuoteryhmässä ja palvelussa on valinta, joka on laatuunsa nähden suhteettoman kohtuuhintainen. Valinta ei usein ole halpa, vaan pikemminkin laadultaan lähellä hintavimpien tuotteiden tasoa, mutta monta hintaluokkaa niitä edullisempi. Aina kun ostan tällaisen tuotteen, tuntuu kuin olisin voittanut jotain.

Päätin jo kauan sitten, että jos itse ryhdyn yrittäjäksi, haluan tarjota tämän tuotteen tai palvelun, sillä tiedän, että osa ihmisistä haluaisi ostaa vain ja ainoastaan tämän luokan asioita.

Ripaus nöyryyttä: Hääkuvat ovat todella subjektiivinen asia, ja meillä Suomessa on valtavan taitavia hääkuvaajia. Ainoa oikea tapa on siis tietenkin, että päätätte itse. Kun otatte minuun yhteyttä, saatte nähdä aikaisemmilta vuosilta kokonaisia hääpäiviä. Kun näette, mitä hääpareille on ihan konkreettisesti toimitettu, teidän on helppo itse arvioida sitä, olenko onnistunut tällä alalla tarjoamaan tällaisen suhteettoman kohtuuhintaisen palvelun.

Minusta yksikään hääpäivä ei voi olla kenenkään tavallinen työpäivä. Erityistä heittäytymistä, huolellisuutta, ja suoraan sanottuna ainutlaatuista mestariteosta vaaditaan jokaiseen hääpäivään. Lupaan heittäytyä, ja tehdä omalta osaltani hääpäivästänne uniikin! Harva asia on minulle tärkeämpää kuin parieni muistot hääpäivästä.

Faktoja Samulista

Faktoja Samulista

 

 1. Kuvauspäivien ulkopuolella arkipäivän Tohtori Sykerö, jonka löytää niin jakoavain kädessä polkupyöriä puunaamasta, kuin parvekkeelta yrttejä istuttamasta. Innostunut touhuistaan.
 2. Aina kiinnostunut kuulemaan bisnesideoita, huonojakin vitsejä, vanhoja viisauksia ja tietenkin uusia vinkkejä.
 3. Uusio-Helsinkiläistynyt, aikaisemmin Turkulaistunut Helsinkiläinen.

Usein kysyttyjä käytännön juttuja

Saa kysyä samojakin! Olen sitä varten täällä!

Kyllä! Kuvaan kaikkialla Suomessa. Matkustan myös todella miellläni, eli jos teidän häät ovat Suomen ulkopuolella, kannattaa kysyä! Eikä matkakuluista tarvitse kantaa suurta huolta :)!

Periaatteessa miten vain haluatte! Yleensä koko päivän kuvauksista toimitan kuvat kolmessa eri  albumikoossa, esim. 500 kuvaa, 250 kuvaa ja 100 kuvaa. Saatte jokaisesta kuvasta täysikokoiset, ja nettikoon versiot, värilliset ja mustavalkokuvat. Jokainen näistä kuvista on käsitelty yksitellen. Kuvat voidaan toimittaa tosiaan juuri niinkuin te haluatte – myös yhdessä albumikoossa. Toimitan kuvat kahdessa viikossa ellei muuta sovita, ja pari-kolme kuvaa saatte joko jo hääpäivänä, tai viimeistään seuraavana aamuna!

Ilman muuta kannattaa moikkailla ja jutustella vaikka kahvin ääressä – on paljon kivempi kun päivänänne ollaan jo vähän tuttuja!

Kaikki fyysisesti mahdollinen onnistuu, jos se sopii teidän aikatauluunne! Sen ajan minkä olen kanssanne, tehdään juuri niitä juttuja jotka ovat teille tärkeitä. Jutellaan ennalta ideoista joita haluatte toteuttaa, ja tehdään toiveistanne kuvia!

No totuushan on varmasti se, että sitten teillä riittää järjestelyä ja säätämistä :(. Tämän takia minä en aio tehdä teidän hääjärjestelyjä millään tavalla enää hankalammaksi tai ottaa koronatilanteessa mitään maksuja peruutuksesta. Tietty sitten vaan toivotaan että vaihtuneena päivänä aikataulut osuvat taas yhteen :)!

Pystyn varmasti auttamaan! Kysykää ihmeessä, niin katsotaan miten teidän hääpäivänne video olisi järkevin toteuttaa!

Minusta yksikään hääpäivä ei voi olla kenenkään tavallinen työpäivä. Erityistä heittäytymistä, huolellisuutta, ja suoraan sanottuna ainutlaatuista mestariteosta vaaditaan jokaiseen hääpäivään. Lupaan heittäytyä, ja tehdä omalta osaltani hääpäivästänne uniikin! Harva asia on minulle tärkeämpää kuin parieni muistot hääpäivästä.

Jos valitsette minut ottamaan teidän hääkuvat

Saatte:

 

 • Dokumentaariset kuvat haluamistanne päivän tapahtumista, kuten vihkitilaisuudesta, hääjuhlasta, ja aamun valmistautumisesta.
 • Periaatteessa ihan niin pitkän potrettikuvauksen kun haluatte.
 • Kaikki kuvat jotka teille toimitan, ovat yksi kerrallaan, huolella käsiteltyjä.
 • Teillä on kaikki henkilökohtaiset käyttö- ja julkaisuoikeudet kuviin. Saatte jokaisesta kuvasta myös täysikokoisen version, josta saatte teettää ihan niin monta fyysistä kuvaa kun haluatte, tai vaikka seinän kotiin – kuvat ovat teidän.
 • Valmiit kuvat latauslinkillä kolmen viikon sisällä hääpäivästä.
 • Käyn ennalta katsomassa potrettipaikkoja jokaiselle parilleni erikseen. Näitä saa ehdottaa minulle, ja osaan myös ehdottaa näitä teille!
 • Jos haluatte, niin pieni suunnittelupalaveri ennen hääpäiväänne vaikka kahvin äärellä on usein molemmin puolin kiva, niin ollaan hääpäivänänne jo vähän tuttuja! 
 • Vierestä löydätte esimerkkihintoja, jotka ovat suuntaa-antavia, mutta kuvaavat hintatasoa hyvin. Jokainen hääpäivä on aikataulultaan ja muodoltaan omanlaisensa, ja minkätahansa muunkinlaisen tarjouksen tekeminen tietenkin onnistuu!

Esimerkkihintoja:

Pidän itse tylsistä laskuista, jotka eivät tullessaan yllätä millään lisillä. Kaikki hinnat sisältävät kaikki verot ja kaikki kulut.

Jos menette naimisiin kiireisimmän sesongin ulkopuolella, marras-huhtikuussa, teen teille mielelläni vielä erikseen himpun verran huokeamman tarjouksen.

Saatte:

 

 • Dokumentaariset kuvat haluamistanne päivän tapahtumista, kuten vihkitilaisuudesta, hääjuhlasta, ja aamun valmistautumisesta.
 • Juuri niin pitkän potrettikuvauksen kun haluatte.
 • Kaikki kuvat jotka teille toimitan, ovat yksi kerrallaan, huolella käsiteltyjä.
 • Valmiit kuvat latauslinkillä kahden viikon sisällä hääpäivästä.
 • Teillä on kaikki henkilökohtaiset käyttö- ja julkaisuoikeudet kuviin. Saatte jokaisesta kuvasta myös täysikokoisen version, josta saatte teettää ihan niin monta fyysistä kuvaa kun haluatte, tai vaikka seinän kotiin – kuvat ovat teidän. Ainoa mikä on erikseen sovittava, on laajempi liiketoiminta ottamillani kuvilla.
 • Käyn ennalta katsomassa potrettipaikkoja jokaiselle parilleni erikseen. Näitä saa ehdottaa minulle, ja osaan myös ehdottaa näitä teille!
 • Jos haluatte, niin pieni suunnittelupalaveri ennen hääpäiväänne vaikka kahvin äärellä on usein molemmin puolin kiva, niin ollaan hääpäivänänne jo vähän tuttuja! 
 • Ohesta löydätte esimerkkihintoja, jotka ovat suuntaa-antavia, mutta kuvaavat hintatasoa hyvin. Jokainen hääpäivä on aikataulultaan ja muodoltaan omanlaisensa, enkä halua myydä kaikille samoja joustamattomia paketteja. Kuuntelen mielummin teidän tarinanne ja teidän ajatuksenne hääpäivästänne, ja voin naputella siitä juuri teille tarjouksen.

Esimerkkihintoja:

 

Pidän itse tylsistä laskuista, jotka eivät tullessaan yllätä millään lisillä. Kaikki hinnat sisältävät kaikki verot ja kaikki kulut.

Haluatteko myös häävideon?

 

Video kertoo hääpäivän tarinan omalla, upealla tavallaan, ja häävideoista onkin viime vuosina tullut suosittuja. Yleisesti ottaen hääkuvia parit yhä kuitenkin ensin kyselevät. Video tulee monesti mieleen, kun muut hääasiat alkavat olla jo järjestyksessä, ja hääbudjetille on löytynyt myös käyttöä. Tässä vaiheessa ihan fiksu kysymys onkin, pystyisikö valokuvaaja kuvaamaan myös häävideon, millaiseen hintaan, ja miten palvelu eroaa erillisen videokuvaajan palkkaamisesta.

Kyllä pystyy, ja monissa tapauksissa pari saa juuri sen, mitä videolta toivoikin. Pystyn hyvin kuvaamaan noin kolmen minuutin koostevideon hääpäivästä niin, ettei tekeminen häiritse valokuvaamista. Tällainen kolmen minuutin kooste taltioi päivän tunnelman mainiosti! Palvelu on näin merkittävästi edullisempi, kaikki kuvausasiat hoituvat yhden yhteyshenkilön kautta, ja hääpäivästä säästytään vähemmillä liikkuvilla osilla.

Isoin ero: Minusta kokonaan erillinen videokuvaaja on ehdoton erityisesti silloin, kun erillisten hetkien, kuten puheiden yms. taltiointi on välttämätöntä. Siis silloin, kun tunnelman välittyminen ei ihan vielä riitä, vaan halutaan myös nauhalle tiettyjä kokonaisia hetkiä päivästä. Videoammattilaisen hintataso hääkuvauksiin on karkeasti samankaltainen kuin ammattivalokuvaajan.

Tarjoan koostevideon häistänne koko päivän valokuvauksen yhteydessä hintaan 500€, sis. kaikki kulut. Esimerkkejä valmiista valokuvauksen lomassa kuvatuista videoista löytyy alta!