Häävalokuvaaja, Samuli

Mikä tyyppi? – pari faktaa

 1. Kuvauspäivien ulkopuolella arkipäivän Tohtori Sykerö, jonka löytää niin jakoavain kädessä polkupyöriä puunaamasta, kuin parvekkeelta yrttejä istuttamasta. Innostunut touhuistaan.

 2. Vaikka elänkin melkolailla tätä hetkeä, kevättä odotan melkein heinäkuusta asti: huhtikuun lopun raikas, viileä ilta, kun vikat auringonsäteet vähän lämmittävät, Helsinki herää eloon, ja koko kesä on edessä – sitä fiilistä kannattaa odottaa!

 3. Synytynyt ilman suuntavaistoa, ja todella, siis todella huono pallopeleissä. Muuten kyllä kohtuullisen sporttinen, ja (suuntavaistottomuuden pakottamana) lyömättömät kartanlukutaidot!

Dokumentaarisia hääkuvauksia viime vuosilta

linkeistä pääset katsomaan kuvia kultakin päivältä

Samuli juuri teidän häävalokuvaajaksi?

Saatte:

 

 • Dokumentaariset kuvat haluamistanne päivän tapahtumista, kuten vihkitilaisuudesta, hääjuhlasta, ja aamun valmistautumisesta.
 • Juuri niin pitkän potrettikuvauksen kun haluatte.
 • Kaikki kuvat jotka teille toimitan, ovat yksi kerrallaan, huolella käsiteltyjä.
 • Valmiit kuvat latauslinkillä kahden viikon sisällä hääpäivästä.
 • Teillä on kaikki henkilökohtaiset käyttö- ja julkaisuoikeudet kuviin. Saatte jokaisesta kuvasta myös täysikokoisen version, josta saatte teettää ihan niin monta fyysistä kuvaa kun haluatte, tai vaikka seinän kotiin – kuvat ovat teidän. Ainoa mikä on erikseen sovittava, on laajempi liiketoiminta ottamillani kuvilla.
 • Käyn ennalta katsomassa potrettipaikkoja jokaiselle parilleni erikseen. Näitä saa ehdottaa minulle, ja osaan myös ehdottaa näitä teille!
 • Jos haluatte, niin pieni suunnittelupalaveri ennen hääpäiväänne vaikka kahvin äärellä on usein molemmin puolin kiva, niin ollaan hääpäivänänne jo vähän tuttuja! 
 • Ohesta löydätte esimerkkihintoja, jotka ovat suuntaa-antavia, mutta kuvaavat hintatasoa hyvin. Jokainen hääpäivä on aikataulultaan ja muodoltaan omanlaisensa, enkä halua myydä kaikille samoja joustamattomia paketteja. Kuuntelen mielummin teidän tarinanne ja teidän ajatuksenne hääpäivästänne, ja voin naputella siitä juuri teille tarjouksen.

Esimerkkihintoja:

 

Pidän itse tylsistä laskuista, jotka eivät tullessaan yllätä millään lisillä. Kaikki hinnat sisältävät kaikki verot ja kaikki kulut.

Samuli juuri teidän häävalokuvaajaksi?

Saatte:

 

 • Dokumentaarinen hääkuvaus päivän tapahtumista, kuten vihkitilaisuudesta, hääjuhlasta, ja aamun valmistautumisesta.
 • Potrettikuvauksen 1-2h
 • Hääkuvat yksi kerrallaan, huolella käsiteltyinä.
 • Henkilökohtaiset käyttö-, teettämis- ja julkaisuoikeudet hääkuviinne. Saatte jokaisesta kuvasta myös täysikokoisen version. Teidän hääkuvat ovat ihan todella teidän.
 • Valmiit kuvat latauslinkillä kolmen viikon sisällä hääpäivästä.
 • Käyn ennalta katsomassa potrettipaikkoja jokaiselle parilleni. Näitä saa ehdottaa minulle, ja osaan myös ehdottaa näitä teille!
 • Suunnittelupalaveri ennen hääpäiväänne. 
 • Ohesta löydätte esimerkkihintoja, jotka ovat suuntaa-antavia, mutta kuvaavat hintatasoa hyvin. Minkä tahansa muunkinlaisen tarjouksen tekeminen tietenkin onnistuu!
OTA YHTEYTTÄ!

Dokumentaarinen hääkuvaus, hinta:

Pidän itse tylsistä laskuista, jotka eivät tullessaan yllätä millään lisillä. Kaikki hinnat sisältävät kaikki verot ja kaikki kulut.

Jos menette naimisiin kiireisimmän sesongin ulkopuolella, marras-huhtikuussa, teen teille mielelläni vielä erikseen himpun verran huokeamman tarjouksen.

FAQ – kysytty hääkuvauksesta

Saa kysyä samojakin. Olen sitä varten täällä!

Faktoja Samulista

Faktoja Samulista

Käytännön kysymyksiä

Kyllä! Olen Helsingissä, ja kuvaan kaikkialla Suomessa. Valtaosa kuvaamistani häistä on Helsingin, Turun ja Tampereen muodostamalla alueella, mutta joka kesä käyn kuvaamassa häitä monissa muissakin paikoissa.

Matkakuluista ei tarvitse kantaa isompaa huolta. Perusajatus on, että 250km säteellä en veloita matkakuluja erikseen. Matkustan myös todella miellläni ulkomaille, eli jos teidän häät ovat vaikkapa Keski-Euroopassa, lähden ihan varmasti, jos päivä on vapaa!

Tunteja ei lasketa

Esimerkkihinnat koskevat kaikki koko päivän kuvauksia. Kun aloitusaika on sovittu, en laske kellosta mitään tarkkoja tunteja. Lähden saman vuorokauden puolella, kun kuvat ovat otettu. Useimmista häistä lähden jatkamaan matkaani vähän ennen puoltayötä.

Suuntaa-antavia tuntiarvioita

Rajaton kuvaus olisi käytännössä sellainen, joka alkaisi ennen puoltapäivää, siis ajallisesti yleensä yli 12h. Potretit, vihkiminen ja hääjuhla kuvattaisiin 8-12 tunnissa. Teen myös esim. alle 8h tuntitarjouksia, ja osalle pareista ne sopivat hyvin. Usein häiden ohjelma kuitenkin elää, ja parille tärkeitä kuvia syntyisi vielä melko myöhäänkin illalla, tai ainakin myöhemmin kuin ensin ajattelisi.

Yleensä koko päivän kuvauksista toimitan kuvat kolmessa eri albumikoossa, esim. 700 kuvaa, 350 kuvaa ja 80 kuvaa. Näistä 700 kuvan albumi sisältä kaikki pienempien albumien kuvat. Saatte jokaisesta kuvasta täysikokoiset, ja nettikoon versiot, värilliset ja mustavalkokuvat. Jokainen näistä kuvista on käsitelty yksitellen.

Toimitan kuvat kahdessa-kolmessa viikossa ellei muuta sovita, ja n. 10 kuvan  kuvan sneak peekin saatte joko jo hääpäivän jälkeisenä päivänä!

Ilman muuta kannattaa moikkailla ja jutustella vaikka kahvin ääressä – on paljon kivempi kun päivänänne ollaan jo vähän tuttuja!

Potrettien suunnittelu on minulle tärkein ennalta mietittävä asia. Kuvauspaikkojen ja ideoiden lähtökohtana on useimmiten käytettävissä oleva, hääpäivänä kallisarvoinen aika. Käyn aina katsomassa ennalta kuvauspaikat jokaiselle parille erikseen. Niitä saa ehdottaa, ja osaan ehdottaa niitä myös teille! Useimmiten lähettelen kuvauspaikoista ideoita kuvina, ja joskus käydään myös parien kanssa yhdessä vilkaisemassa. Etenkin Helsinki, Turku ja Tampere ovat minulle kuvauspaikkojen osalta jo tosi tuttuja myös.

Useimmiten ennen, mutta monet parit haluavat myös nähdä ensikertaa vasta vihkimisessä, tai vihkiminen on niin aikaisin päivällä, että kuvaaminen vihkimisen ja hääjuhlan välissä on järkevintä.  Ennen vihkimistä kuvaamisessa on kolme etua:

1. Saatte hääpäiväänne melkein 2h lisää hääjuhlaa, kun vihkimisen päätyttyä kuvat on jo otettu, ja tekin pääsette hääjuhlaan heti vihkimisen jälkeen.
2. Häävieraiden ei tarvitse odotella kun te lähdette kuvauksiin vihkimisen jälkeen.
3. Sanotaan että vihkimisenne on esimerkiksi 15:00 – jos vihkimisen odottaminen tuntuu jännittävältä, voi tuntua hurjalta ainoastaan odottaa vihkimistä siihen asti. On huomattavasti kivempi käydä kuvauksissa, jossa kävellään, kääntyillään, ollaan sen lempparin lähellä ja tehdään koko ajan jotain. 

Kaikki fyysisesti mahdollinen onnistuu, jos se sopii teidän aikatauluunne! Sen ajan jonka olen kanssanne, tehdään juuri niitä juttuja jotka ovat teille tärkeitä. Jutellaan ennalta ideoista joita haluatte toteuttaa, ja tehdään toiveistanne kuvia!

No totuushan on varmasti se, että sitten teillä riittää järjestelyä ja säätämistä. Tämän takia minä en aio tehdä teidän hääjärjestelyjä millään tavalla enää hankalammaksi tai ottaa koronatilanteessa maksuja peruutuksesta. Tietty sitten vaan toivotaan että vaihtuneena päivänä aikataulut osuvat taas yhteen!

Kyllä, useimmissa tapauksissa. Kysykää ihmeessä, niin katsotaan miten teidän hääpäivänne video olisi järkevin toteuttaa! Kunkin hääparin odotukset ja toiveet videolle arvioidaan aina yhdessä parin kanssa, ja tuolta pohjalta osaan suositella joko sitä, että kuvaan sekä kuvat että videot, tai sitä, että pari kääntyy videon osalta häävideokuvaajan puoleen. Löydätte sivun alta esimerkkejä häävideoista, jotka olen kuvannut valokuvaamisen lomassa.

Ison kuvan kysymyksiä

Ette välttämällä pelkästään portfoliostani.

Joskus parin kysymä hääpäivä on jo varattuna. Tällöin neuvon paria eteenpäin. Tässä yhteydessä yleensä annan tärkeimmän vinkin kuvaajien arviointiin: Minusta erityisen tärkeää on nähdä, mitä kuvaaja oikeasti toimittaa. Esimerkiksi 10 vuotta rakennetusta portfoliosta voi tulla tiettyjä mielikuvia, sillä sinne valitaan tuskin prosentin sadasosaa kaikista toimitetuista hääkuvista.

Erityisesti dokumentaarisen hääkuvauksen arviointiin tarvitaan minusta kokonaisia päiviä. Kun otatte yhteyttä minuun, saatte  halutessanne nähdä n. 15 kokonaisia hääpäivää, joista voitte itse helposti arvioida, mitä voitte kuviltani odottaa.

Minun kolme arvoani

1. Hääpäivä ei voi olla kenenkään tavallinen työpäivä.

Minullakin on suosikkiaforismi. Se menee näin: “Muista aina, että kun uskot itseesi… voit silti olla ihan p*ska”. Osaaminen koostuu oikeista vaivalla syntyvistä rakennuspalikoista, ei kotisohvalta käsin itseensä uskomisesta. Suhtaudun äärimmäisen nöyrästi siihen, että joku haluaa juuri minut mukaan yhteen tärkeimmistä päivistään. Olen päivänänne tekemässä kaikkeni, ja jokaisella yli 200 hääkeikalla tätä ennen, olen valmistautunut teidän häiden kuvaamiseen.

2. Ihmisten kohtaamisella voi tehdä kaikesta taikaa.

Ihmisten kohtaaminen arvostavasti, empaattisesti, kuunnellen ja avuliaasti on tosielämän taikatemppu, jolla syntyy suhteettoman paljon hyvää mieltä, ja hyviä asioita. Minulle on älyttömän tärkeää, että kohtaan jokaisen ihmisen töissä, ja vapaa-ajalla niin hyvin kuin osaan. Teidän kanssanne tämä alkaa heti ekasta mailista, tapaamisesta ja jatkuu hääamusta viimeisiin keskiyön moikkailuihin. Haluan, että myös jokainen vieras intuitiivisesti tietää, että kun kysyn yhteiskuvaa tältä kaverilta, tilanne on varmasti mukava ja rento.

3. Hyvän häävalokuvaajan valitseminen voi olla myös helppoa ja suoraviivaista.

Oppikirjan mukaan tietynkaltaisia palveluita “kuuluisi” brändätä tietyllä tavalla. Hääkuvauksessa on tiettyjä luksustuotteen elementtejä, ja siitä viestitään usein luksustyyliin. Toivon, että pystyn tarjoamaan sellaisen vaihtoehdon, joka on tasoltaan selvästi erikoislaatuinen, mutta helposti käytännön osasiksi avattavissa. Haluaisin siis, että asiakas saa halutessaan helposti tietoa siitä, mitä palveluni sisältävät, miltä lopputulos näyttäisi, ja millaiset ihan konkreettiset asiat muodostavat sen, mitä juuri minulta saa.

 

Häävalokuvaaja kannattaa varata heti, mutta paniikkiin ei ole syytä.

Suosittelen aina etsimään sopivan häävalokuvaajan heti kun se on mahdollista. Panikoida ei tarvitse, mutta jos teillä on jo hääpäivä lyötynä lukkoon, kannattaa hääkuvaaja varata ensimmäisten asioiden joukossa. Etenkin jos hääpäiväänne vietetään kesäaikaan, suosituimmat kuvaajat varataan melko aikaisin.

On osittain arpapeliä, mikä lauantai varataan ensin, ja joskus käy niinkin, että hääpäivä joudutaan vielä siirtämäänkin. Voi siis jonain vuonna periaatteessa käydä niinkin, että jokin heinäkuun viikonloppu olisi jäämässä tyhjäksi, ottaisitte yhteyttä edellisellä viikolla, ja päivä saataisiin varattua teille.

Yhteyttä kannattaa ottaa aina – autan teitä nimittäin joka tapauksessa eteenpäin.

Jep, onpas fancy sana. Dokumentaarinen häävalokuvaus on se, mitä monet ajattelevat, kun puhuvat hääkuvauksesta. Kuvaaja taltioi päivää tarinana, kun se tapahtuu. Mikä sitten ei olisi dokumentaarinen hääkuvaus? – Esimerkiksi jos kuvattaisiin ainoastaan hääpotretit teistä, sekä perhepotretit.

Ok, miksi sitten sana dokumentaarinen hääkuvaus, eikä esim häiden tilannekuvaus? -Tilannekuvauksessa otettaisiin vain räpsyjä hääpäivästä – ihan aitoja tilanteita, mutta sen kummemmin ajattelematta, mikä on kuvien viesti, tai miten päivän tarina kulkee, kun kuvat katsotaan peräjälkeen. Kun kuvaan dokumentaarisesti, ajattelen, miten kukin kuva sopii tarinaan, ja miten kuvan kulma, sen sisältämät elementit, valo ja ennenkaikkea kuvaushetki, tiivistävät hääpäivän tunnelman.

Dokumentaarinen ote on myös tyyli, joka näkyy minulla ihan hääpotreteissakin: Ihan joitakin sellaisiakin kuvia tietysti otetaan, jossa pari hymyilee kameralle. Suurimmaksi osaksi potreteissakin on kuitenkin oikeita hetkiä ja fiiliksiä, jotka syntyvät kuvauksissa.

Kun kaverini pyytävät minua kuvaamaan häitään, usein käy niinkin, että päivä on minulla jo varattuna. Tällöin minulta usein kysytään jossain muodossa: “jos haluaisimme tasoisesi kuvat ihan koko päivältä, mitä niistä pitäisi maksaa?” Vastaan usein, että kannattaa ainakin henkisesti valmistautua maksamaan 3000 euroa.

Olen ihan pienestä asti rakastanut fiksujen ostosten tekemistä. Olen ollut erityisen kiinostunut siitä ilmiöstä, että melkein jokaisessa tuoteryhmässä ja palvelussa on valinta, joka on laatuunsa nähden suhteettoman kohtuuhintainen. Valinta ei usein ole halpa, vaan pikemminkin laadultaan lähellä hintavimpien tuotteiden tasoa, mutta monta hintaluokkaa niitä edullisempi. Aina kun ostan tällaisen tuotteen, tuntuu kuin olisin voittanut jotain.

Päätin jo kauan sitten, että jos itse ryhdyn yrittäjäksi, haluan tarjota tämän tuotteen tai palvelun, sillä tiedän, että osa ihmisistä haluaisi ostaa vain ja ainoastaan tämän luokan asioita.

Ripaus nöyryyttä: Hääkuvat ovat todella subjektiivinen asia, ja meillä Suomessa on valtavan taitavia hääkuvaajia. Ainoa oikea tapa on siis tietenkin, että päätätte itse. Kun otatte minuun yhteyttä, saatte nähdä aikaisemmilta vuosilta kokonaisia hääpäiviä. Kun näette, mitä hääpareille on ihan konkreettisesti toimitettu, teidän on helppo itse arvioida sitä, olenko onnistunut tällä alalla tarjoamaan tällaisen suhteettoman kohtuuhintaisen palvelun.

Minusta yksikään hääpäivä ei voi olla kenenkään tavallinen työpäivä. Erityistä heittäytymistä, huolellisuutta, ja suoraan sanottuna ainutlaatuista mestariteosta vaaditaan jokaiseen hääpäivään. Lupaan heittäytyä, ja tehdä omalta osaltani hääpäivästänne uniikin! Harva asia on minulle tärkeämpää kuin parieni muistot hääpäivästä.

Käytännön kysymyksiä

Kyllä! Olen Helsingissä, ja kuvaan kaikkialla Suomessa. Valtaosa kuvaamistani häistä on Helsingin, Turun ja Tampereen muodostamalla alueella, mutta joka kesä käyn kuvaamassa häitä monissa muissakin paikoissa.

Matkakuluista ei tarvitse kantaa isompaa huolta. Perusajatus on, että 250km säteellä en veloita matkakuluja erikseen. Matkustan myös todella miellläni ulkomaille, eli jos teidän häät ovat vaikkapa Keski-Euroopassa, lähden ihan varmasti, jos päivä on vapaa!

Tunteja ei lasketa

Esimerkkihinnat koskevat kaikki koko päivän kuvauksia. Kun aloitusaika on sovittu, en laske kellosta mitään tarkkoja tunteja. Lähden saman vuorokauden puolella, kun kuvat ovat otettu. Useimmista häistä lähden jatkamaan matkaani vähän ennen puoltayötä.

Suuntaa-antavia tuntiarvioita

Rajaton kuvaus olisi käytännössä sellainen, joka alkaisi ennen puoltapäivää, siis ajallisesti yleensä yli 12h. Potretit, vihkiminen ja hääjuhla kuvattaisiin 8-12 tunnissa. Teen myös esim. alle 8h tuntitarjouksia, ja osalle pareista ne sopivat hyvin. Usein häiden ohjelma kuitenkin elää, ja parille tärkeitä kuvia syntyisi vielä melko myöhäänkin illalla, tai ainakin myöhemmin kuin ensin ajattelisi.

Yleensä koko päivän kuvauksista toimitan kuvat kolmessa eri albumikoossa, esim. 700 kuvaa, 350 kuvaa ja 80 kuvaa. Näistä 700 kuvan albumi sisältä kaikki pienempien albumien kuvat. Saatte jokaisesta kuvasta täysikokoiset, ja nettikoon versiot, värilliset ja mustavalkokuvat. Jokainen näistä kuvista on käsitelty yksitellen.

Toimitan kuvat kahdessa-kolmessa viikossa ellei muuta sovita, ja n. 10 kuvan  kuvan sneak peekin saatte joko jo hääpäivän jälkeisenä päivänä!

Ilman muuta kannattaa moikkailla ja jutustella vaikka kahvin ääressä – on paljon kivempi kun päivänänne ollaan jo vähän tuttuja!

Potrettien suunnittelu on minulle tärkein ennalta mietittävä asia. Kuvauspaikkojen ja ideoiden lähtökohtana on useimmiten käytettävissä oleva, hääpäivänä kallisarvoinen aika. Käyn aina katsomassa ennalta kuvauspaikat jokaiselle parille erikseen. Niitä saa ehdottaa, ja osaan ehdottaa niitä myös teille! Useimmiten lähettelen kuvauspaikoista ideoita kuvina, ja joskus käydään myös parien kanssa yhdessä vilkaisemassa. Etenkin Helsinki, Turku ja Tampere ovat minulle kuvauspaikkojen osalta jo tosi tuttuja myös.

Useimmiten ennen, mutta monet parit haluavat myös nähdä ensikertaa vasta vihkimisessä, tai vihkiminen on niin aikaisin päivällä, että kuvaaminen vihkimisen ja hääjuhlan välissä on järkevintä.  Ennen vihkimistä kuvaamisessa on kolme etua:

1. Saatte hääpäiväänne melkein 2h lisää hääjuhlaa, kun vihkimisen päätyttyä kuvat on jo otettu, ja tekin pääsette hääjuhlaan heti vihkimisen jälkeen.
2. Häävieraiden ei tarvitse odotella kun te lähdette kuvauksiin vihkimisen jälkeen.
3. Sanotaan että vihkimisenne on esimerkiksi 15:00 – jos vihkimisen odottaminen tuntuu jännittävältä, voi tuntua hurjalta ainoastaan odottaa vihkimistä siihen asti. On huomattavasti kivempi käydä kuvauksissa, jossa kävellään, kääntyillään, ollaan sen lempparin lähellä ja tehdään koko ajan jotain. 

Kaikki fyysisesti mahdollinen onnistuu, jos se sopii teidän aikatauluunne! Sen ajan jonka olen kanssanne, tehdään juuri niitä juttuja jotka ovat teille tärkeitä. Jutellaan ennalta ideoista joita haluatte toteuttaa, ja tehdään toiveistanne kuvia!

No totuushan on varmasti se, että sitten teillä riittää järjestelyä ja säätämistä. Tämän takia minä en aio tehdä teidän hääjärjestelyjä millään tavalla enää hankalammaksi tai ottaa koronatilanteessa maksuja peruutuksesta. Tietty sitten vaan toivotaan että vaihtuneena päivänä aikataulut osuvat taas yhteen!

Kyllä, useimmissa tapauksissa. Kysykää ihmeessä, niin katsotaan miten teidän hääpäivänne video olisi järkevin toteuttaa! Kunkin hääparin odotukset ja toiveet videolle arvioidaan aina yhdessä parin kanssa, ja tuolta pohjalta osaan suositella joko sitä, että kuvaan sekä kuvat että videot, tai sitä, että pari kääntyy videon osalta häävideokuvaajan puoleen. Löydätte sivun alta esimerkkejä häävideoista, jotka olen kuvannut valokuvaamisen lomassa.

Ison kuvan kysymyksiä

Ette välttämällä pelkästään portfoliostani.

Joskus parin kysymä hääpäivä on jo varattuna. Tällöin neuvon paria eteenpäin. Tässä yhteydessä yleensä annan tärkeimmän vinkin kuvaajien arviointiin: Minusta erityisen tärkeää on nähdä, mitä kuvaaja oikeasti toimittaa. Esimerkiksi 10 vuotta rakennetusta portfoliosta voi tulla tiettyjä mielikuvia, sillä sinne valitaan tuskin prosentin sadasosaa kaikista toimitetuista hääkuvista.

Erityisesti dokumentaarisen hääkuvauksen arviointiin tarvitaan minusta kokonaisia päiviä. Kun otatte yhteyttä minuun, saatte  halutessanne nähdä n. 15 kokonaisia hääpäivää, joista voitte itse helposti arvioida, mitä voitte kuviltani odottaa.

Minun kolme arvoani

1. Hääpäivä ei voi olla kenenkään tavallinen työpäivä.

Minullakin on suosikkiaforismi. Se menee näin: “Muista aina, että kun uskot itseesi… voit silti olla ihan p*ska”. Osaaminen koostuu oikeista vaivalla syntyvistä rakennuspalikoista, ei kotisohvalta käsin itseensä uskomisesta. Suhtaudun äärimmäisen nöyrästi siihen, että joku haluaa juuri minut mukaan yhteen tärkeimmistä päivistään. Olen päivänänne tekemässä kaikkeni, ja jokaisella yli 200 hääkeikalla tätä ennen, olen valmistautunut teidän häiden kuvaamiseen.

2. Ihmisten kohtaamisella voi tehdä kaikesta taikaa.

Ihmisten kohtaaminen arvostavasti, empaattisesti, kuunnellen ja avuliaasti on tosielämän taikatemppu, jolla syntyy suhteettoman paljon hyvää mieltä, ja hyviä asioita. Minulle on älyttömän tärkeää, että kohtaan jokaisen ihmisen töissä, ja vapaa-ajalla niin hyvin kuin osaan. Teidän kanssanne tämä alkaa heti ekasta mailista, tapaamisesta ja jatkuu hääamusta viimeisiin keskiyön moikkailuihin. Haluan, että myös jokainen vieras intuitiivisesti tietää, että kun kysyn yhteiskuvaa tältä kaverilta, tilanne on varmasti mukava ja rento.

3. Todella hyvän häävalokuvaajan valitseminen voi olla myös helppoa ja suoraviivaista.

Oppikirjan mukaan tietynkaltaisia palveluita “kuuluisi” brändätä tietyllä tavalla. Hääkuvauksessa on tiettyjä luksustuotteen elementtejä, ja siitä viestitään usein luksustyyliin. Toivon, että pystyn tarjoamaan sellaisen vaihtoehdon, joka on tasoltaan selvästi erikoislaatuinen, mutta helposti käytännön osasiksi avattavissa. Haluaisin siis, että asiakas saa halutessaan helposti tietoa siitä, mitä palveluni sisältävät, miltä lopputulos näyttäisi, ja millaiset ihan konkreettiset asiat muodostavat sen, mitä juuri minulta saa.

 

Suosittelen kyllä etsimään sopivan kuvaajan heti kun se on mahdollista. Panikoida ei tarvitse, mutta jos teillä on jo hääpäivä lyötynä lukkoon, kannattaa hääkuvaaja varata ensimmäisten asioiden joukossa. Etenkin jos hääpäiväänne vietetään kesäaikaan, suosituimmat kuvaajat varataan melko aikaisin.

Minulla kaikista suosituimmat kesälauantait vartaan usein noin kahta vuotta aikaisemmin, ja kalenteri alkaa olla täynnä noin vuotta ennen tiettyä kesälauantaita. Poikkeuksia on, ja aina kannattaa kysyä, vaikka olisikin myöhemmin liikenteessä.

Jep, onpas fancy sana. Dokumentaarinen häävalokuvaus on se, mitä monet ajattelevat, kun puhuvat hääkuvauksesta. Kuvaaja taltioi päivää tarinana, kun se tapahtuu. Mikä sitten ei olisi dokumentaarinen hääkuvaus? – Esimerkiksi jos kuvattaisiin ainoastaan hääpotretit teistä, sekä perhepotretit.

Ok, miksi sitten sana dokumentaarinen hääkuvaus, eikä esim häiden tilannekuvaus? -Tilannekuvauksessa otettaisiin vain räpsyjä hääpäivästä – ihan aitoja tilanteita, mutta sen kummemmin ajattelematta, mikä on kuvien viesti, tai miten päivän tarina kulkee, kun kuvat katsotaan peräjälkeen. Kun kuvaan dokumentaarisesti, ajattelen, miten kukin kuva sopii tarinaan, ja miten kuvan kulma, sen sisältämät elementit, valo ja ennenkaikkea kuvaushetki, tiivistävät hääpäivän tunnelman.

Dokumentaarinen ote on myös tyyli, joka näkyy minulla ihan hääpotreteissakin: Ihan joitakin sellaisiakin kuvia tietysti otetaan, jossa pari hymyilee kameralle. Suurimmaksi osaksi potreteissakin on kuitenkin oikeita hetkiä ja fiiliksiä, jotka syntyvät kuvauksissa.

Kun kaverini pyytävät minua kuvaamaan häitään, usein käy niinkin, että päivä on minulla jo varattuna. Tällöin minulta usein kysytään jossain muodossa: “jos haluaisimme tasoisesi kuvat ihan koko päivältä, mitä niistä pitäisi maksaa?” Vastaan usein, että kannattaa ainakin henkisesti valmistautua maksamaan 3000 euroa.

Olen ihan pienestä asti rakastanut fiksujen ostosten tekemistä. Olen ollut erityisen kiinostunut siitä ilmiöstä, että melkein jokaisessa tuoteryhmässä ja palvelussa on valinta, joka on laatuunsa nähden suhteettoman kohtuuhintainen. Valinta ei usein ole halpa, vaan pikemminkin laadultaan lähellä hintavimpien tuotteiden tasoa, mutta monta hintaluokkaa niitä edullisempi. Aina kun ostan tällaisen tuotteen, tuntuu kuin olisin voittanut jotain.

Päätin jo kauan sitten, että jos itse ryhdyn yrittäjäksi, haluan tarjota tämän tuotteen tai palvelun, sillä tiedän, että osa ihmisistä haluaisi ostaa vain ja ainoastaan tämän luokan asioita.

Ripaus nöyryyttä: Hääkuvat ovat todella subjektiivinen asia, ja meillä Suomessa on valtavan taitavia hääkuvaajia. Ainoa oikea tapa on siis tietenkin, että päätätte itse. Kun otatte minuun yhteyttä, saatte nähdä aikaisemmilta vuosilta kokonaisia hääpäiviä. Kun näette, mitä hääpareille on ihan konkreettisesti toimitettu, teidän on helppo itse arvioida sitä, olenko onnistunut tällä alalla tarjoamaan tällaisen suhteettoman kohtuuhintaisen palvelun.

Minusta yksikään hääpäivä ei voi olla kenenkään tavallinen työpäivä. Erityistä heittäytymistä, huolellisuutta, ja suoraan sanottuna ainutlaatuista mestariteosta vaaditaan jokaiseen hääpäivään. Lupaan heittäytyä, ja tehdä omalta osaltani hääpäivästänne uniikin! Harva asia on minulle tärkeämpää kuin parieni muistot hääpäivästä.

Haluatteko myös häävideon?

 

Häävideo kertoo hääpäivän tarinan upeasti, ja häävideoista onkin viime vuosina tullut suosittuja. Video tulee monesti mieleen, kun muut hääasiat alkavat olla jo järjestyksessä, ja hääbudjetille on löytynyt myös käyttöä. Tässä vaiheessa ihan fiksu kysymys onkin, pystyisikö häävalokuvaaja kuvaamaan samalla myös häävideon, millaiseen hintaan, ja miten palvelu eroaa erillisen häävideokuvaajan palkkaamisesta.

Kyllä pystyy, ja monissa tapauksissa pari saa juuri sen, mitä videolta toivoikin. Pystyn hyvin kuvaamaan n. 3 min koostevideon hääpäivästä niin, ettei tekeminen häiritse valokuvaamista. Tällainen kolmen minuutin kooste taltioi päivän tunnelman mainiosti! Palvelu on näin merkittävästi edullisempi, kaikki kuvausasiat hoituvat yhden yhteyshenkilön kautta.

Isoin ero: Minusta kokonaan erillinen videokuvaaja on ehdoton silloin, kun erillisten hetkien, kuten puheiden yms. taltiointi on välttämätöntä. Siis silloin, kun tunnelman välittyminen ei ihan vielä riitä, vaan halutaan myös nauhalle tiettyjä kokonaisia hetkiä päivästä. Videoammattilaisen hintataso hääkuvauksiin on karkeasti samankaltainen kuin häävalokuvaajan.

Tarjoan koostevideon häistänne koko päivän valokuvauksen yhteydessä hintaan 500€, sis. kaikki kulut. Esimerkkejä valmiista valokuvauksen lomassa kuvatuista videoista löytyy alta!

LISÄÄ MINUSTA: SAMULI

AJATUKSIA MUUALLA: INSTAGRAM

KESKUSTELUA HINNOISTA: QUORA